Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SAVANYÚSÁG

ZÖLDPARADICSOM SAVANYÚSÁG, ECET ÉS CUKOR NÉLKÜL

 

Hozzávalók:dsc_8707.jpg
apró zöldparadicsom
sárgarépa
kapor
csombor
mustármag
szemes bors
egy ujjnyi meggyfa ág és pár meggyfa levél
pár gerezd fokhagyma
durva só és víz


Elkészítés:
Megtöltöm a savanyúságos üveget a zöldparadicsommal, felöntöm vízzel, majd a vizet egy mérőpohárba öntöm, így kiderül, mennyi sóra van szükség. Literenként 1 ek durva konyhasót elkeverek a vízben. Kiürítem az üveget és szárazra törölöm. Egy félbevágott fokhagyma gerezddel bekenem az üveg belsejét, az aljára teszek kaprot, csombort, mustármagot és szemes borsot, majd a zöldparadicsomot úgy, hogy közé szórom a felszeletelt sárgarépát és szeletelt fokhagymát. A végén felöntöm a sós vízzel és beleteszem a meggyfa ágat, meg a leveleket, ez különleges zamatot kölcsönöz a savanyúságnak. Pár napig egy kistányérral lefedve pihentetem (nálam a konyhapulton tanyázott), majd ha erjedni kezd, fedővel lezárom és hűvös, sötét helyre rakom. A leve előbb zavaros lesz, aztán kitisztul, két-három hét után fogyasztható. A fűszerektől nagyon jó ízű, a sárgarépa meg egyenesen durvajó:-)

 

Forrás:gabojsza

 

 

Karfiolos pritamin, póréhagymával (savanyúság) - 5 kg lesz belőle

 

 

Hozzávalók: dsc_8709.jpg
1 karfiol, 4 piros pritamin,
3 póréhagyma,
2 liter víz,
1 csomag uborka/savanyúság tartósító,
150 g cukor,
100 g só,
3 dl 10%-os ecet


Elkészítés:
1.) A zöldségeket megmossuk, felaprítjük, és szépen üvegekbe rendezzük.
2.) 2 l vizet felteszünk melegedni egy lábasban, hozzáadjuk a cukrot, sót, ecetet, majd, ha felforrt, a tartósítót. (Ez le is van írva a zacskó hátoldalán). 1 percig forraljuk, majd a forró levet a zöldségekre merjük, és lezárjuk az üvegeket. (Mindig egyszerre csak 1 üvegre merjük a levet, és azonnal zárjuk le, így a vákuum jól lezárja az üveget.)

 

Forrás: Mirza

 

 

Savanyú paprika

 

 

Hozzávalók: dsc_8705.jpg
5 kg paprika,
2 liter víz,
3 dl ecet,
150 g cukor,
100 g só,
1 csomag savanyúság tartósító


Elkészítés:
1.) A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, felszeleteljük, és az üvegekbe rendezzük.
2.) A vizet felforraljuk a cukorral, ecettel, sóval, és beletesszük a savanyúság tartósítót, majd rottyantunk egyet az egészen, és a forró levet a paprikára merjük, és szorosan lezárjuk az üvegeket.

 

Forrás: Mirza

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.