Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEKVÁR, DZSEM, SZÖRP, SÜTI

 

BODZASZÖRP

 dsc_8777.jpg

Hozzávalók:

30 nagyobb bodzavirágzat, 
4 kg cukor,
6 liter víz,
7 db citrom, 
10 dkg citromsav,
1 kávéskanál nátrium-benzoát (tartósítószer).

 

 A bodzavirágok gyűjtésekor a teljesen kinyílt virágtányérokat keressük. A virágzati szárat alaposan vegyük szemügyre: ha tetvektől feketéllő darabokat találunk, inkább keressünk egy egészséges bokrot. A forgalmas utakat ugyancsak kerüljük el, hiszen a kipufogógázokból származó anyagok felhalmozódnak a növényekben. Ha összegyűjtöttük a 20-25 bodzatányért és a hozzávalókat, kezdődhet a főzőcskézés. Tisztaságmániások hideg vízben lemoshatják a bodzavirágokat, bár ezzel az értékes, ízes virágpor egy részét is eltávolítják. Tegyünk fel forrni 5 liter vizet, amelyben keverjünk el 3,5 kg cukrot. A maradék fél kg cukrot karamellizáljuk egy edényben, majd ha kész, öntsünk rá 1 liter vizet. Ne ijedjünk meg, amikor a hideg víz hatására a karamellizált cukor megkeményedik, hiszen tovább melegítve hamarosan feloldódik a vízben. A cukros leveket öntsük össze, és együtt forraljuk fel. Miután kihűlt a szirup, tegyük bele a bodzavirágokat, a felkarikázott citromot, a citromsavat és a tartósítószert. 4-5 napig hagyjuk összeérni az ízeket, ezalatt rendszeresen kevergessük. Szűrés után öntsük tiszta üvegekbe. Ízlés szerint 1:6 - 1:7 arányban vízzel vagy szódával hígítva egész évben fogyasztható.

 

forrás: edenkert.hu

 

 

MEGGYES PISKÓTA

 

Hozzávalók

4 db tojás
150 g porcukor
200 g liszt
400 g magozott meggy
½ tasak sütőpor
10 ek forró víz
 
A sütőt előmelegítjük 160 ºC-ra (légkeverésen). A meggy levét lecsöpögtetjük.
A tojássárgákat a porcukorral, gépi habverő segítségével, kb. 10-15 perc alatt alaposan összedolgozzuk.
Evőkanalanként hozzáadjuk a víz felét, majd a sütőporral elkevert liszt következik, szintén részletekben, de közben már mehet bele a maradék víz is.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és nagyon óvatosan beleforgatjuk a tojásos-lisztes masszába, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A tésztát vajjal kikent, lisztezett tepsire öntjük és a tetejére rászórjuk az előzetesen lisztbe hempergetett meggyszemeket.
60 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsül (tűpróba!).
 
 
 

RUMOS-DIÓS SÁRGABARACK DZSEMM

dsc_9568.jpg

Hozzávalók: 

2 kg sárgabarack (nettó, tehát magozva)
35 dkg dió, 
5 teáskanál rum aroma,
70 dkg cukor,
nagyon pici víz,
2 csomag dzsem fix

Elkészítés:
 
A gyümölcsöt megtisztítjuk, apróra vágjuk, összekeverjük a cukorral, a dióval, és egy pici vízzel, felforraljuk, belekeverjük a rum aromát és a dzsem fixet és megvárjuk, míg egyet rottyan Forrón az üvegekbe kanalazzuk, majd hűvös helyre visszük, ha kihűlt.
 
 
 
 
 
SÜLT TÚRÓTORTA
 
 
Hozzávalók a tésztához:
 dsc_3430.jpg
50g porcukor
100 g vaj
150 g liszt


Hozzávalók a túrótöltelékhez:
 
500 g tehéntúró
90 g étkezési keményítő
200 g porcukor
500 ml tej
400 ml 20%-os tejföl
1 db citrom héja
2 db tojás
15 g vaníliás cukor

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd egy sütőtapírral kibélelt kapcsos formába tesszük, úgy, hogy az oldalát is takarja egy kissé a tészta.
Előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük. 190C-on.
A töltelékhez szükséges hozzávalókat egy nagy edénybe tesszük, és botmixerrel összemixeljük.
Az elősütött tésztára öntjük, és visszatesszük a sütőbe, kb. 80 percig sütjük 190C-on.

 
 

KÓKUSZGOLYÓ

 pc260111.jpg

Hozzávalók:                                                  

 

50 dkg. darált keksz
20-25 dkg porcukor
2 ek. kakaópor
10 dkg. vaj
1 üveg magozott meggybefőtt
1-2 mk. rum aroma
1 tasak kókusz reszelék
 
 
A darált kekszet elkeverjük az átszitált porcukorral és a kakóporral. Hozzákeverjük a vajat (én mikróban felolvasztom előtte). A magozott meggybefőttet leszűrjük, a levét egy tálban felfogjuk.A lébe belekeverjük a rumaromát. A léből annyit teszünk a masszához, hogy formálható legyen (nekem ált. az egész kell hozzá). Ha kicsit morzsalékos a tészta, nem baj, attól még szépen össze fog állni, amikor gyúrjuk. Kis kosár formákat gyúrunk, a közepébe egy szem meggyet rakunk. A széleket ráhajtjuk és két tenyerünk között golyóvá formáljuk őket. Kókuszreszelékbe forgatjuk, majd egy órára a hűtőbe tesszük.
Ötlet: Tehetünk a tésztába műzlit, lekvárt, sőt aszalt gyümölcsöket is. Nagyon finom!
Kisgyermekeknek érdemes pici, falatnyi golyókat készíteni, ők ezt ügyesebben és könnyebben el tudják fogyasztani.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.